A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Energiahatékonysági Intézet működteti az ingyenes egyablakos lakossági energetikai felújítási tanácsadó irodákat, emellett hiánypótló kutatásokat készít, új szakmai kapcsolatokat épít ki elismert nemzetközi és hazai szervezetekkel. Szeptember 1-jétől Horváth Áron közgazdász a MEHI új ügyvezető igazgatója. Helyzetelemzés és tervek mai podcastunkban.

Jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékosra felújított lakóingatlanok ára között a lakáspiacon. Budapesten pl. a felújítottak átlagára 66 millió, míg a felújítandókat átlagosan 52 millióért hirdették. A vármegyeszékhelyeken is hasonló, átlag 13 milliós árkülönbség van a pénztárcabarát és a költséges rezsijű lakások között. Sok szempontból húsbavágó kérdésekkel pl. a lakásállomány minőségével, épületenergetikával, energiatakarékossággal, lakásfelújítással, az ezzel kapcsolatos ismeretekkel, szemléletformálással és ingyenes tanácsadással foglalkozik mai beszélgetésünk, melyben Sarkadi Péter szerkesztő vendége Horváth Áron közgazdász, aki szeptember 1-jétől ügyvezető igazgatója a Magyar Energiahatékonysági Intézetnek. Merre tovább MEHI?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2011-ben jött létre, azóta részben pályázatokból is finanszírozzák működésünket. A sikeres pályázatokból az utóbbi években megnyílhattak az ország első egyablakos energetikai felújítási tanácsadó irodái, hiánypótló kutatások valósulhattak meg, új szakmai kapcsolatok épültek ki elismert nemzetközi és hazai szervezetekkel.  Emellett a MEHI-t olyan, hazánkban működő vállalkozások  támogatják, akiknek fontos az energiahatékonyság ügye, és értékes iparági információkkal segítik a MEHI-t küldetésének elérésében.

Szeptember 1-jétől Horváth Áron lett a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója. Horváth Áron közgazdász, diplomáját és doktori fokozatát is a Corvinus Egyetemen szerezte. 2002 óta számos úttörő elemzést végzett a magyar lakáspiacon, 2010-ben alapította az ELTINGA-t, ahol ingatlanpiacról és városszerkezetről szóló adatalapú elemzéseket végeznek.

A MEHI továbbra is a felújításokat támogató, széleskörű szakmai egyeztetésen nyugvó szakpolitikai javaslatokat alkot. Dinamikusan fejleszti tovább RenoPont tanácsadó szolgáltatását és partneri hálózatát. A köz- és magánszférából érkező partnereivel együttműködve pedig kitartóan folytatja a lakosság energiatudatosságának növelését.

A beszélgetés témakörei:

—  RenoPontokon lakossági tanácsadás – felújítási szolgáltatás: konzultáció egyablakos módon személyesen és/vagy internetes felületen.

— Magyarországon ma kb. 2,8 millió ház és 1,7 millió lakás van, ezen épületállomány fogyasztja el az energia több mint felét, így nem mindegy az energetikai állapota.

— Korábbi ingatlanpiaci elemzések tapasztalatai energiahatékonysági kapcsolódásokkal.

Energetikai Tanúsítványok – energiacimke

—  finoman szólva problémás tervezési szempontból, hogy nem igazán ismerjük a hazai lakásállomány energetikai jellemzőit. Ennek kapcsán folyik most egy kutatásuk

— az energetikai tulajdonságok ingatlanértékkel való összefüggése – a Faluház panel felújítása kapcsán: mennyi pénzen mit újítottak fel, annak milyen következményei lettek a rezsire, ingatlanértékre. És tavaly volt egy átfogóbb tanulmány a családi házak esetén mennyivel drágább a ház, ha korszerűbb?

Horváth Áron vezeti a MEHI-t 2023 szeptember 1-től. Fotó: Sarkadi Péter greenfo

Kapcsolódó korábbi anyagaink:

Akár tízmillióval többet ér az energiatakarékos lakás

Immár Józsefvárosban is segítik ingyenes tanácsokkal az otthonfelújítást

Zöld Budapest Tanácsadó Iroda nyílt a Városházán

Energetikai felújításban gondolkozik? Az állam helyett a civilek segítenek

A Kádár-kockákban rejlő energiahatékonysági felújítási potenciál

RenoHUb: az állam helyett a civilek segítik a valódi rezsicsökkentést

A balettes macskás nő energiamixe

Megbuktunk az energiahatékonysági vizsgán

Pazarló, korszerűtlen beruházások helyett fenntartható, zöld épületenergetikai alapot

Nyitókép: Renopont / Zöld Budapest iroda nyitása 2021 dec. 7. kép: Sarkadi Péter greenfo

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás