Hirdetés

Gyorsan esik vissza a Nobel-díjasaira büszke Magyarország tudományos teljesítménye nemcsak a világ egészéhez, de a régió országaival összevetve is, ahogy a tudományra fordított állami kiadások is folyamatosan csökkennek.

Lakosságarányosan a magyar tudományos publikációk számában 1996 és 2002 között a 29-30. helyen állt Magyarország, majd 2003 és 2010 között a 40. helyig csúszott vissza, 2021-re az 51. helyre volt elegendő. Csak Bulgáriában és Romániában alacsonyabb a tudományos teljesítmény az Európai Unióban.

Számokban: az alapkutatásra, műszaki fejlesztésre és a felsőfokú oktatásra 2004 és 2010 között stabilan a GDP 2,2-2,4 százalékát költötte az állam.  A Fidesz hatalomra kerülése gyors leépülést hozott, 2021-ben már nem érte el a GDP 2 százalékát az ezekre szánt erőforrás.

Felülnézet: Bár a GDP-arányos k+f kiadás magas, de ez az üzleti szektor kiadásainak köszönhető. A magyar állam kifejezetten keveset költ erre, az egyik sereghajtó Európában. Néhány külföldi nagyvállalat adja a teljes hazai k+f kiadás java részét, motivációjuk pedig sok esetben az adók csökkentése.
Mi várható? Javulásra így a jövőben sincs sok esély.

Az elmúlt években az MTA kutatóhálózatának leválasztása körüli viták kötötték le a tudományos közeget, és hasonlóan kontraproduktív az egyetemi alapítványi rendszer körüli huzavona is.

Újabb NER-es fogalom: a KEKVA 
Az idén létrehozott KEVKA-k korábban az állam által gyakorolt funkciókat és állami intézményeket – egyetemeket, múzeumokat, állami gazdaságokat, értékes ingatlanokat – kaptak meg. Korábban az egyetemek és más érintett intézmények felett az állam, pontosabban a mindenkori magyar kormány gyakorolt kontrollt. Az új törvény ezt a jogot ingyen ruházta át nem állami szereplők, a választott politikusok által nagyjából ellenőrizhetetlen szervezetek kezébe.

RÉSZLETEK:  Hiába a sok kutató, egyre lejjebb csúszik a magyar tudományos teljesítmény >>>

Nyitóképen az MTA hóhéra Palkovics László egykori szakminiszter. Forrás: magyar tudományos mémek tára

Kapcsolódó anyagok:

Így nyúlja le a közvagyont a Fidesz polip KEKVA

Az MTA 8 pontban foglalta össze az akkugyárakkal szembeni aggodalmait

Az ember vége, a természet esélye

Nemzeti propaganda zöldrefestés sok-sok milliárdnyi közpénzből

Felszámoló kekva – (A) MATE s(z)aga I.

Kinevezett szakértők – A Lánczi-dinasztia

Meg lehet-e védeni az Orbán kormányától a magyar környezetet?

Palkovics agitprof László trónjának fosztása – A pölöskei mór rezignált távozása

1000 milliárdot tapsoltattak el Palkovicséknál

Ki az a Palkovics? Az akadémia hóhéra, Orbán pitbullja, vagy/és a zöldenergia támogatója

Lemondott Palkovics László

A Magyar Tudományos Akadémia és hajdani kutatóhálózata – Ítélet három év után

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás