Hirdetés

Leváltották a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, aki Menczer Tamás külügyi államtitkár ellenállása ellenére sem akart újra keresztet a fokozottan védett Nagy-Szénásra. Vajon politikai bosszú, vagy valamilyen NER mutyi lehet a háttérben?

Az ügy előzménye: novemberben alakult ki éles vita Menczer Tamás (a sportriporterből lett) külügyi államtitkár, a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője és a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója, Füri András között arról, hogy kell-e ismét kereszt a Nagy-Szénásra.

DINPI Facebook bejegyzésében írta, hogy 2024 első napjától új vezetője van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak Selmeczi-Kovács Ádám (nyitóképünkön forrás DINPI) személyében, aki – természetvédelmi őrként, illetve tájegységi osztályvezetőként – másfél évtizede dolgozik az Igazgatóság kötelékében.

Bár a bejegyzésben nincs indoklás, korábban mi is írtunk róla, hogy éles vita alakult ki Menczer Tamás külügyi államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője és a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója, Füri András között. Az államtitkár szeretné, ha újra felállítanák a Nagy-Szénáson augusztusban felgyújtott keresztet, Füri viszont ezt ellenezte.

Jókai kert épületfelújítás megnyitó Balczó Bertalan, Füri András, és Pokorni Zoltán 2022 06 08

Menczer Tamás Fürit modern kori keresztényüldözéssel vádolta meg tavaly év végén, amire a leváltott igazgató így reagált:

Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!
Füri később arról írt, hogy: Vallom, hogy a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek.  Szerencsére több ilyen Szentély is létezik Magyarországon, amelyek védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli. Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis-és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet!

Menczer erre adott válaszbejegyzésében a Nemzeti Park “fura urának” és emellett alkalmatlannak nevezte Füri Andrást.


A Fidesz rezsim három nemzeti parki igazgató kirúgásával kezdte el a természetvédelem szisztematikus leépítését

2010 augusztus elején adták át a felmondólevelet három nemzeti park – az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi – igazgatójának – mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A felmondóleveleket, amelyeket Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkárának a kezdeményezésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írt alá, Rácz András adja majd át, Salamon Gábornak, az Aggteleki Nemzeti Park, Márkus Ferencnek, az Őrségi Nemzeti Park és Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának.

Salamon Gábor (2007 – 2010)
Márkus Ferenc  (2008 – 2010)
Sándor István   (2004 – 2010)
Füri András      (2005 – 2023 dec 31)

Kapcsolódó anyagok:

A sportriporter Menczer tudja mi árt a természetnek, és mi nem

Ne állítsanak keresztet a Nagy-Szénásra, mert nem oda való

Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint a természetvédők keresztényüldözők

Ne csináljon a Fidesz-KDNP antizöld propagandát abból, ha egy nemzeti park végzi a munkáját!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás