Hirdetés

Ha valamire biztosan emlékezni fogunk Áder János tízéves államfői ciklusából, az a “Ne írd alá, János!” skandálás, amely jónéhányszor felzúgott különböző tüntetéseken, és amely sosem talált meghallgatásra.

Volt a ‘80-as években a diákmunkás, Orbán Viktor főnöke, 1990-ben, az első szabad választáson a Fidesz kampányfőnöke, később a párt alelnöke, majd az Országgyűlés elnöke, aztán a Fidesz EP-képviselője, az utóbbi 10 évben pedig Magyarország államfője. Áder János a legtöbbször alá nem írásra kérlelt köztársasági elnök, aki lényegében mindent átengedett, amit a Fidesz-kormány át akart nyomni a törvényhozáson.

Amikor 2012-ben a plágiumügybe belebukott, magát a törvényhozás motorjának tartó előd, az autonóm politikai személyiségként sosem létező, és minden elé kerülő jogszabályt átengedő Schmitt Pál helyére Áder János került, sokan bíztak benne. Vagyis abban, hogy a Fidesz-kétharmad által a parlamenten áterőltetett, vitatott jogszabályokat nem fogja aláírni, hanem vétót emel. Abban, hogy Schmitthez képest autonóm személyiség. Hogy olyan “ősfideszes”, akinek maradt tekintélye a miniszterelnök előtt, és aki, ha elvei úgy kívánják, akár ellent is mer mondani Orbán Viktornak.

Áder elnöki mandátumának a végéhez közeledve azonban mára egyértelmű, hogy akik ebben bíztak, tévedtek: akárhányszor kérték, hogy ne írjon alá egy jogszabályt, Áder mindig megtette.

“Szülőföldem lakói, a rábaközi emberek arra tanítottak engem, hogy csak az elvégzett munka termi meg gyümölcsét” – mondta Áder János első elnökké választásakor, 2012. május 2-i beiktatási beszédében az Országgyűlésben. Az elvégzett munka pedig jogszabályokban mérve a következő volt: Áder kétszer ötéves elnöki ciklusának közel tíz éve alatt eddig 1775 jogszabályt fogadott el az Országgyűlés, és ezeknek 97,5 százalékát az államfő alá is írta.

Mindössze 45 esetben vétózott az államfő – ebből 37 volt politikai vétó, amikor az adott törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, 8 esetben pedig alkotmányossági vétót emelve normakontrollra küldött törvényeket az Alkotmánybíróságnak.

A 45 vétó ellenére Áder sosem hallotta meg a tüntetők kérését. A harmadik köztársaság történetében ennyiszer talán még egyetlen elnöktől sem kérték a tüntetők, hogy ne írjon alá egy törvényt, ő mégis mindig megtette.

Áder 10 éves elnöki (bábu) tevékenységének részleteit a HVG gyűjtötte össze >>>

Nyitókép: Áder János a nagy horgász ponttyal. Koszticsák Szilárd MTI /MTVA

Kapcsolódó anyagok:

1,8 millióért helikopterezett a “nagy zöld” Áder János

A zöldre festett atom

Az Orbán rezsim újabb szögeket vert a természetvédelem koporsójába

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!

Zöldebb a zöldeknél – a magyar kormány zöld úton jár (a propagandában)

Áder elmúlt tíz éve

Áder újabb ötmilliárdért festhet zöldre

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Áder, és az ő vagyonnyilatkozata

Itt az idő a változásra!

Magyarország zöld úton jár. Újabb “zöldrefestő” konzultációt indít az Orbán kormány

Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

Áder a COP26 klímacsúcsról: Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre

Áder egy őszinte mondata, és a zöld lufi

Áder szavaival üzent a Greenpeace Palkovicsnak: PR-mutatványok helyett cselekvést

Újabb milliárdok Áder álzöldítésére

Üzenet a “kirakatzöld” Ádernek is: vagy változzanak, vagy távozzanak!

Üzenet Áder Jánosnak: Itthon legyen a bolygó kapitánya!

Áder szerint a Fideszre nem lehet számítani

Újabb 2,5 milliárddal tömték ki Áder János kékeszöld alapítványát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás