Hirdetés

Egy év alatt hétszázezer hektárra, hárommegyényi agrárterületre akarja rátenni a kezét Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc a gazdák együttműködésének, integrációjának erőltetésével. Ha nem megy szép szóval, a kormány majd úgy szabja meg a támogatások feltételeit, hogy menjen a dolog.

Micsoda kényszerítő erő kell ahhoz, hogy a magyar agrárgazdák egyik napról a másikra bevigyék az ország termőterületének 15 százalékát Mészáros Lőrinc vezénylete alá? Mert hogy önként nem teszik meg a téeszekbe parancsolt földművesek unokái és dédunokái, az biztos – mondták egyöntetűen a HVG által megkérdezett agrárszakértők. Márpedig a felcsúti milliárdos mezőgazdasági cégcsoportjának vezetői a minap tényként közölték a menetrendet, hogy legújabb vállalatuk, az Agrolink idén őszre 100 ezer, jövő tavaszra 300 ezer, 2022 őszére pedig már 500–700 ezer hektár termőföldet von be az irányításuk alatt álló integrációba. Ez azt jelenti, hogy az Agrolink szerezné be például a vetőmagot, a növényvédő szereket vagy éppen a traktorokat a vele szerződött gazdáknak, hogy aztán a megtermelt árut felvásárolja és – haszon reményében – ő értékesítse.

A magabiztosság azt vetíti előre, hogy – új támogatási szabályokkal vagy a korábban már tervbe vett koncessziós jog bevezetésével – Orbánék mindenképpen kimódolják, hogy a mezőgazdaság megkerülhetetlen részévé tegyék az integrációt és különösen a kormány által pozícióba segített integrátorokat.

Az Agrolink a megcélzott 700 ezer hektárral a művelés alatt álló területek mintegy 15 százalékát integrálná. Miután úgy kalkulálnak, hogy ezzel nagyjából Csányiék méretét érik el, a három-négy mamut (Csányin és Mészároson kívül két büntetőeljárás alatt álló szereplő, a cseh kormányfő, Andrej Babis és a magyar “műtrágyakirály”, Bige László tartozhat ebbe a körbe) együttesen már az ország agrártermelésének legalább 30-40 százalékát felügyelné. Ha ezt az eredeti terveknek megfelelően egyesek esetleg koncesszióba kapnák, akkor a pozíciójukban ily módon 10–15 évre megerősített integrátorok egy kormányváltás után is kulcsszereplők maradnának az agráriumban. Márpedig a Rogán Antal-féle hivatal már nemcsak szerencsejátékra vagy hulladékgazdálkodásra, hanem autópályák fenntartására is kiírhat pályázatot, a kormánypárti többség pedig egy tollvonással el tudja intézni, hogy az agrárintegrációval is kibővüljön az állam által átadott koncessziós jogok sora.

Húszéves álma valósulna meg ezzel Orbán Viktornak, akinek a családja a majorságnak mondott hatvanpusztai birtok környékén fekvő földjeivel, ha akar, maga is csatlakozhat a közeli Herceghalomban működő Agrolinkhez.

Az új és önjelölt integrátor alapítója az a Talentis Agro, amelynek a központja ugyancsak Herceghalomban van, ahol az első Orbán-kormány által 2001-ben privatizált 12 állami gazdaság egyike működött. Ezek a szerzemények 50 évre kaptak zöld utat: az évszázad közepéig nem vonatkozik rájuk a földterület méretének maximálása, sőt az állammal kötött bérleti szerződés 20 éves időkorlátja sem. A Mészáros-csoportnak így könnyen lehetnek hosszú távú tervei, és már jelenleg is csaknem 50 ezer hektáron gazdálkodhat.

Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezetõ igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Talentis kalandos utat tett meg, mire révbe ért Orbán barátjánál, de ez valószínűleg már előbb megtörtént volna, ha a Fidesz 2002-ben nem veszíti el a hatalmat. A herceghalmi gazdaságnak ugyanis igazgatósági tagja volt, majd a magánosítás után résztulajdonosa lett az a Flier János, aki ugyancsak felcsúti barátként műveli meg a környéken földhöz jutott kormányfői feleség, Lévai Anikó birtokát.

2016-ban pedig – ahogy azt Ángyán József volt államtitkár megjósolta – újabb termőföldekkel tőkésítették fel a kiválasztottakat. Fejér megyében az állami földárverések eredményeként Mészáros Lőrinc és családja 1545 hektár földtulajdonhoz jutott, a kormányfői vő, Tiborcz István famíliája 493 hektárral lett gazdagabb, Flierék pedig 370 hektárra licitáltak eredményesen. De hol van ez még a 700 ezer hektárhoz! Mészárosnak azonban aligha ők a fő célcsoportjai, annál is inkább, mert a Talentis országos szintű agrárintegrációról beszél, tehát az ország bármely szegletéből lehet vele szerződni.

Folytatás:  Tőkehiányban biztosan nem fog szenvedni az új integrátor>>>

Kapcsolódó anyagok:

Ángyán Józseffel a Szent István Egyetem utáni korszakról No2

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás Nógrád megyében – itt a legújabb Ángyán-jelentés

A Fidesz-KDNP kormánya és a magyar agrárminiszter összekeveri a családi gazdálkodást az oligarchák családjainak gazdagodásával

A Nemzet Legelője – Mai meglegeltetésünk

A kormány a pusztító mezőgazdaságot választotta

Arccal a vidéki népek felé- Íme Orbán vidékfejlesztési árnyékkormánya

Fideszes földügyek – korrumpálódni csak az elvárások mentén

Likvidálja a környezetbarát agrár felsőoktatást az Orbán-kormány

Orbán állami földprivatizációja: Komárom-Esztergom megyében is intézményesített földrablás zajlott

Viharos évek után beállni látszik a zöldbárók rangsora

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás Heves megyében 2015-2016

Ángyán József: “mint a maffiát elhagyni”

Ángyán jelentés: Tolna megyében így működött a fidesz intézményesített földrablása

Ángyán-jelentés: Veszprém megyében is olcsón szerezték meg a Fidesz közeliek a földeket

Baranya megyében is a fideszes haverok nyúlták le a földek nagy részét – áll Ángyán József legújabb jelentésében

Fidesz agrárpolitika: a világ élvonalából a sereghajtók közé – greenfo exkluzív podcast Ángyán Józseffel

Van aki a semmiből lett földbirtokos Bács-Kiskun megyében – itt az új Ángyán-jelentés

A bátorságot nem lehet beszántani – pofont kapott Orbán földmutyija

Az Orbán-kormányok környezetpolitikájáról: sem a múlt, sem a jövő

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás Hajdú-Bihar megyében

Újabb antizöld – antidemokratikus fideszes mutyi törvények

Ángyán szerint az olajspekulánsok akarják lenyúlni a magyar földet

Intézményesített fideszes csongrádi földrablás – Ángyán József 7. jelentése

Intézményesített fideszes földrablás – Ángyán József 6. jelentése

Lenyúlták a borsodi földeket is. Ángyán József 5. jelentése

A mai nemzeti tőkésosztály 90 %-a egyszerű tolvajokból áll

Az Orbán kormány száz környezeti bűne, vagy több

Cinikus hazugságok Orbán Viktor beszédében

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 2

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás