Hirdetés

Turbó fokozaton az Orbán-kormány zöldrefestése: “a magyar nemzeti konzervatív kormányzat zöldpolitikája bizonyított, és ezt a számok is alátámasztják” – emelte ki az igazságügyi miniszter Budapesten, az Európa jövője címmel rendezett konferenciasorozat részeként tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A csúsztatások, és a féligazságok tipikus kormánypropagandista cikke az összes KESMÁ-hoz tartozó megyei napilapban uniformizáltan megjelent. Mi most példaként a BAMA.hu-n megjelentet idézzük:

” Varga Judit szerint a hazai ellenzék nem tud mit kezdeni az adatokkal, amelyek azt igazolják, hogy “Magyarország klímabajnoknak tekinthető”. Példaként említette, hogy Magyarország 2020-ra túl is teljesítette a vállalást, hiszen 33 százalékkal sikerült csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Varga Judit felidézte, hogy amikor Áder János még Fidesz EP-képviselőként 2009-ben felvette tanácsadónak, a jelenlegi államfő azt mondta: nem szeretné “odakötni magát egy fához”, racionális, értelmes környezetpolitikát szeretne végezni Brüsszelben.

A konzervatív politika a szabadságról és a felelősségről szól – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy a fenntartható fejlődés kapcsán, a klímaambíciók megfogalmazásakor is olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a gyakorlatban is megvalósíthatóak.

Varga Judit kitért a “nagyon zöld Európai Bizottság” tervére is. A “magyarbarát” Frans Timmermans, a Zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos kezdeményezésének lényege, hogy a közlekedést és lakossági szektort, “a mi autóinkat, a mi háztartásainkat” is vonják be a “kiszámíthatatlan” emissziós kereskedelmi rendszerbe – mondta, megjegyezve, hogy ezt a magyar és már a francia kormány is ellenzi.

A koronavírus-járvány és az ukrán-orosz fegyveres konfliktus miatt ugyan nincsenek napirenden ezek a kérdések, de a klímakérdéseket az európai állam- és kormányfők szintjén kell tartani, mert ha alacsonyabb szintre delegálnák, elképzelhető, hogy egy végrehajtási rendeletben rögzítenék, hogy a magyar háztartások fizessék meg az energiaárak növekedését – hívta fel a figyelmet.

Varga Judit azt is kiemelte, hogy egyre több ország veszi át a magyar kormány rezsicsökkentési programját.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EU jövője konferenciasorozat Zöldebb a zöldeknél – a magyar kormány zöld úton jár elnevezésű budapesti rendezvényén 2022. március 1-jén  Bruzák Noémi / MTI

A hulladékgazdálkodásról szólva a minél fiatalabb korban elindított, a körforgásos gazdálkodással kapcsolatos oktatást emelte ki, amihez csatlakozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Elmondta: ezért is került be a tantervbe a fenntarthatósági témahét, de a kormány további hasonló kezdeményezéseket is támogat.

Palkovics László kifejtette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) portfóliója elég széles, idetartozik egyebek mellett a felsőoktatás, a szakképzés, az ipar, az energiapolitika. Vannak konfliktusos területek, de a klímapolitika nem tartozik közéjük – közölte. Úgy fogalmazott: amikor rendszeresen beszámol az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságában, ott nem nagyon vitatkoznak, mert nem nagyon van min.

Elmondta: már a 2030-as klímapolitikai célokat is elérte az ország, és a 2050-es célok is teljesíthetők. Addig is és utána is viszont komoly feladatot jelent a tüzelésből, fűtésből származó emisszió csökkentése – közölte Palkovics László.

A miniszter kiemelt területnek nevezte a hidrogéngazdaság, valamint a “zöld acélt” előállítani képes acélipar létrehozását.

Kitért arra is, hogy vannak országok, amelyek atomenergia nélkül is meg tudják oldani energiagazdálkodásukat, de Magyarország energiaellátásához szükség van az atomenergiára, amelyet Paks I, majd Paks II biztosít.

Varga Judit a “Zöldebb a zöldeknél – a magyar kormány zöld úton jár” címmel tartott beszélgetés elején azt is elmondta: a csaknem egy évvel ezelőtt indult EU jövője konferenciasorozat keretében Magyarország 782 eseményt szervezett, és ezzel dobogós helyen áll az uniós országok között.”

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter az EU jövője konferenciasorozat Zöldebb a zöldeknél – a magyar kormány zöld úton jár elnevezésű budapesti rendezvényén 2022. március 1-jén  Bruzák Noémi / MTI


A kormány idilli helyzetképével szemben a makacs tények:

A hazai hulladékgazdálkodási rendszert az elmúlt 12 évben (főleg a mutyikkal és rezsicsökkentéssel) az Orbán-kormány küldte padlóra. Erről mi is számtalan cikkben beszámoltunk itt a greenfon.

A konferencián Palkovics továbbra is Paks2 erőműbővítése mellett érvelt, miközben befagyott Orbán pávatánca. Megszavazta a Fidesz az Európai Parlamentben az orosz befektetési bank kitiltását és a paksi bővítés leállítását. Az elmúlt napok háborús fejleményeként egyre valószínűbb, hogy a paksi bővítésnek annyi.

Ami Varga Judit állításait illeti: Az elmúlt évtized gazdasági növekedése nem fenntartható, mert az uniós átlagot bőven meghaladó mértékben rombolja a természeti erőforrások mennyiségét és minőségét. A NER elmúlt évtizedét minden területen a természeti tőke felélésének irányába ható teljesítmény jellemezte. A magyar teljesítmény az anyagfelhasználást tekintve Európa egyik legrosszabbja. 
Részletek: Így tette tönkre az Orbán kormány az elmúlt 10 év alatt a hazai természeti erőforrásokat

Kapcsolódó anyagok:

Kampec Paks2 – bukott Orbán pávatánca

Paksi atomvergődés: Putyin és Orbán aranyhala az EU szákjában

Kegyelemdöfés Paks2-nek?

Orbán szerint nem szabad hozzányúlni Paks2-höz

Tovább csúszik Paks2

Valószínűsíthető, hogy a tavaszi választásig nem kapja meg Paks2 a létesítési engedélyt

A legrosszabbkor állt fejre Paks

A zöldre festett atom

Az atomminiszter szerint a megnövekedett európai áramárak bizonyítják, hogy megtérül a paksi bővítés

Ellátásbiztonságunk az ukrán-orosz háborús helyzetben. Így teheti hazánkat Orbán Putyin energiagyarmatává

Még el sem kezdődött, de már véget is ért a nukleáris reneszánsz

Orbán Viktor Oroszországba megy – a fejére omlott a Paks II.-projekt

Saját “atomállamtitkárát” is lehallgatta az Orbán-rezsim

Óriási szakmai feszültség Paks 2 körül

Az oroszok türelmetlenek, az atomminiszter szerint történelmi pillanat, a Greenpeace szerint végzetes hiba

Fideszes pártkáder felügyeli majd a nukleáris biztonságot

Időhúzásra játszik Magyarország klímaügyben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás